Enrere

Joaquín Achúcarro, Ignacio Yepes i ONCA: 33è Festival Narciso Yepes Ordino i Fundació Crèdit Andorrà

Divendres, 16 d'octubre | 21:00

Auditori Nacional d'Andorra (Ordino)

El concert s’iniciarà amb el Concert per a piano núm. 5 en mi bemoll major, op. 73 de Beethoven, obra anomenada «L’emperador». La peça s’interpreta per primer cop al país, sota la direcció d’Ignacio Yepes i amb el prestigiós pianista Joaquín Achúcarro, artista que ha col·laborat amb l’ONCA en altres ocasions aconseguint una sintonia musical molt estreta.

Obra emblemàtica del repertori de concert per a piano, va ser composta entre el 1809 i el 1811, any en què es va estrenar a Leipzig. Posteriorment el seu deixeble Carl Czerny la va estrenar a Viena, dedicada a l’arxiduc Rodolf d’Habsburg-Lorena.

És una partitura que se situa a la meitat de la producció musical de l’autor i obre pas cap al romanticisme, època de gran importància en la seva carrera creativa. El concert es converteix en un punt de referència històrica. Diu la llegenda que un soldat francès, impressionat per l’espectacularitat de l’obra, va cridar: «És com l’emperador», referint-se a Napoleó Bonaparte.

És l’últim concert per a piano del compositor, i el més conegut. Es tracta d’una obra madura en la qual s’aprecien les innovacions romàntiques de principis del segle xix. Pertany a l’època heroica de l’autor, una fase en crisi en què la seva sordesa el va portar a crear obres èpiques que reflecteixen la seva lluita interior.

La composició està dividida en tres moviments, estructura estàndard dels concerts de Beethoven, i s’inicia amb un allegro particularment llarg escrit en forma de sonata. El segon moviment està marcat per un gran lirisme i és el més conegut de tots tres. L’obra finalitza amb el típic moviment de rondó.

La segona part del programa se centrarà en El amor brujo de Falla, amb motiu del centenari de la creació d’aquesta obra de gran popularitat. En aquesta ocasió, l’ONCA, sota la direcció d’Ignacio Yepes, fill del prestigiós guitarrista Narciso Yepes que dóna nom al Festival andorrà, presentarà la versió simfònica amb una orquestra de trenta-quatre músics.

La prestigiosa bailaora flamenca Pastora Imperio va encarregar l’obra al compositor gadità, que la va escriure entre el 1914 i el 1915. En un primer moment era una peça per a veu i orquestra de cambra que no va tenir èxit. El 1925, Falla va transformar la primera versió en un ballet per a orquestra simfònica, amb tres cançons curtes per a mezzosoprano. Amb aquest format, El amor brujo va ser un èxit.

Nascut a Cadis, Manuel de Falla va ser un dels compositors espanyols de música clàssica més importants de la primera meitat del segle xx. Les seves obres més conegudes són El amor brujo, El sombrero de tres picos, Las siete canciones populares españolas i La fantasía bética para piano, entre d’altres, peces impregnades del folklore andalús. El seu estil va evolucionar a través de les seves composicions des del nacionalisme folklòric de les primeres partitures fins al nacionalisme que buscava la seva inspiració dins la tradició musical del Segle d’Or espanyol. Amb Falla, la música espanyola comença a tenir presència en el panorama mundial.

Font: Agenda Oberta - Usuaris - Andraiax - Més informació al web

Més activitats de Música
Veure altres activitats a Ordino

És aquesta informació errònia o inacurada?